Han er en av fire medlemmer av Bergens dropout-team. Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen har i samarbeid med Albatrossen ettervernsenter, fått støtte fra Helsedirektoratet til å starte opp et team med fire erfaringskonsulenter. De skal være tilgjengelige for rusavhengige i Bergen. De driver også oppsøkende arbeid ved byens russcener. Det er ingen kontortid, og folk kan ringe dem når som helst, også på kveldstid og i helger. Teamets mål er å forebygge at folk dropper ut av behandlingen. Både navn og nummer på erfaringskonsulentene står oppført i mappene til pasienter som ønsker at personer fra teamet blir oppringt dersom det er krise.
På hjemmebane
– Da jeg søkte på jobben skrev jeg min beste søknad noen gang. For her var jeg på hjemmebane. Jeg hadde vært gjennom en lang prosess med mange utfordringer og der jeg møtte meg sjøl i døra. Men fordelen er at jeg kjenner meg igjen i dem jeg snakker med og at vi ikke minst snakker samme språk. Jeg har sagt masse bullshit opp gjennom årene, så jeg forstår hva folka prater om. Vi forstår hverandre, sier Sundbotten som mener erfaringskonsulentrollen utgjør en forskjell.
-Men vi trenger også psykologer og psykiatere og vi må samarbeide for å få til et best mulig resultat for pasienten.
Så mange dropper ut
Ifølge Helse Bergen viser studier at 50–70 prosent som har vært i rusbehandling vender tilbake til rusbruk i løpet av det første året etter rusbehandling. De fleste vender tilbake til rusen i løpet av de første 90 dagene. 25-35 prosent blir tatt inn igjen i behandling innen ett år. Nærmere 50 prosent blir tatt inn igjen i behandling i løpet av to til fem år. Minst halvparten av pasienter som får behandling i hjelpeapparatet går igjennom flere behandlingsrunder.
Internasjonale studier viser at minst halvparten av pasientene innenfor rusfeltet som får behandling av hjelpeapparatet, går gjennom flere behandlingsrunder. Forsking viser også at i kriser og valgsituasjoner kan spesielt erfaringskonsulenter ha en avgjørende hjelperrolle. Siden de kan ha vært i liknende situasjoner, kan de lettere komme med råd og gi håp og tro på at behandling nytter til mennesker som sliter med rus.
Motivasjon
Et mål for erfaringskonsulentene er at de skal ha en eksplisitt rolle som mobilt innsatsteam, for å forebygge brudd og gjenopprette kontinuitet ved brudd i individuelle behandlingsforløp. Avdeling for rusmedisin ønsker at Bergen erfaringskonsulenter skal bidra til å skape en reell kulturendring innenfor rusfeltet i Bergen.
– Var den medikamentfrie behandlingen vanskelig å gjennomføre?
-Det viktigste for meg da var at jeg var i en prosess og det beste var å være medikamentfri. Jeg ser at noen trenger medikamenter og det finnes tilbud for dem også. Jeg tror at begge deler trengs, men at det beste er medikamentfri behandling, sier Anders Sundbotten.
Her er informasjon om vår bok om erfaringskonsulenter Boka kan bestilles via vårt bibliotek: bibliotek@erfaringskompetanse.no
Innlegget Hjelper andre som sliter dukket først opp på Erfaringskompetanse.no.